Uit onderzoek door het CBS blijkt dat maar één op de vijf ondernemers zich verzekerd heeft tegen de risico's van arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers vinden deze verzekering te duur. In de praktijk blijkt echter dat er vaak géén onderzoek naar is gedaan. Veel ondernemers hebben er niet over nagedacht. Dat is begrijpelijk, want u bent bezig met uw onderneming en niet met randzaken. Maar de risico's zijn aanzienlijk. Ook het CPB waarschuwt voor de grote financiële risico's die samenhangen met uw ondernemerschap.

Moet u uw volledige inkomen verzekeren

Dat is maar de vraag. Wat geeft u per maand uit? Is dat veel, of weinig, in verhouding tot andere mensen? Een handig hulpmiddel om dit te bekijken wordt geleverd door het Nibud. Hier kunt u berekenen wat u ongeveer nodig heeft om op een normale wijze door te leven. Het is niet mogelijk om 100% van uw inkomen te verzekeren, want verzekeraars willen graag een prikkel houden om u aan het werk te krijgen. Dat is begrijpelijk. Maar 80% van uw inkomen kan wel.

Andere inkomsten

Heeft u een partner en werkt deze ook? Zo ja, wat zijn daar de verdienste en hoe is bij uw partner de zaken geregeld bij arbeidsongeschiktheid? Het kan, helaas, zo zijn dat u beiden tegelijk arbeidsongeschikt raakt. Zijn er verzekeringen of overeenkomsten die niet meer betaald hoeven worden als je arbeidsongeschikt raakt? Als bekend is hoe de situatie dan is, dan ziet u het verschil aan gewenst en werkelijk inkomen. Dit verschil is het bedrag dat u kunt verzekeren.

Bezuinigen

Afhankelijk van wat u nu uitgeeft, kunt u ook kijken of er zaken zijn waarop bezuinigd kan worden. Als u arbeidsongeschikt raakt, is die tweede auto dan nog nodig? Moeten wij twee keer per jaar, of meer, op vakantie? Zijn er abonnementen die opgezegd kunnen worden. Wat is echt noodzakelijk. Alles wat u kunt en wilt bezuinigen hoeft u ook niet meer te verzekeren.

Wettelijke verplichtingen

Vind u het lastig om al deze zaken uit te zoeken? Natuurlijk, u heeft een onderneming om te runnen.  Vraag mij dan om advies.  Dan bespreek ik graag met u de opties. Kunt u verder met ondernemen en bepaalt u zelf wat u wilt verzekeren.  

Bronnen:

https://www.nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies/
http://www.cpb.nl/publicatie/zelfstandigen-en-arbeidsongeschiktheid
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/28/20-procent-zzp-ers-verzekerd-voor-arbeidsongeschiktheid

 

website2.png

Alex van Zanten

Voor een afspraak bel met:
071 260 0660

Of mail via:
info@zekervanzanten.nl