Bijna de helft van alle bedrijven en overheidsinstellingen (45%) heeft in 2017 te maken gehad met een cyberaanval. Dat blijkt uit een onderzoek in vijf landen door verzekeraar Hiscox. Nederlandse bedrijven komen slecht uit de bus. Dit terwijl de gemiddelde schade € 184.000,- per incident bedroeg. Voor sommige bedrijven liep de schade volgens dit onderzoek in de miljoenen.

Goed voorbereid

Slechts een op de veertien bedrijven is in Nederland goed voorbereid op een eventuele cyberaanval. Nederlandse bedrijven geven het minst uit aan digitale beveiliging. Ongeveer 10% van ons IT-budget wordt besteed aan cybersecurity. In de andere onderzochte landen ligt dit enkele tienden van een procentpunt hoger. Maar daar is het gemiddelde IT-budget een kwart tot de helft hoger dan het Nederlandse budget.

Ook met training en bewustzijnsprogramma's voor medewerkers scoren wij in Nederland het laagst, terwijl hier veel winst valt te behalen.

Meer technologie

Is meer technologie dan de oplossing? Volgens Yasin Chalabi, de Manager Cyber en Data Risks van Hiscox Nederland, is pro-actief denken, strakke processen en beter getraind personeel een betere oplossing. Maak uw medewerkers bewust van de cyberriscio's. Train ze in cyberveiligheid. Zorg dat uw systemen up-to-date zijn. Gebruik de meest actuele antivirussoftware en update deze als er een nieuwe versie voor u beschikbaar is.

Wettelijke verplichtingen

Wettelijk dient u bij een hack ook te voldoen aan een aantal eisen. Is uw bedrijf daar al op ingericht? Zeker is dat u bij een aanval direct zult moeten reageren. Is er een draaiboek waar u aan moet voldoen of is er ondersteuning welke gelijk alle zorgen uit uw handen neemt? Heeft u niets geregeld, maar wilt u wel weten wat u kunt of moet doen? Dan bespreek ik graag met u de opties. Kunt u verder met ondernemen en bijft u aan het roer.

Bron: Rapportage Hiscox

website2.png

Alex van Zanten

Voor een afspraak bel met:
071 260 0660

Of mail via:
info@zekervanzanten.nl